Waarom kan ik de geadverteerde prestaties van mijn externe schijf niet bereiken?

Veel factoren kunnen invloed uitoefenen op de prestaties van een externe schijf, waaronder de aansluiting, de kabel en het type apparaat.

Belangrijk om te onthouden is dat de gegevensoverdracht net zo snel werkt als het traagste apparaat. Wanneer gegevens dus van een tragere bron (HDD) naar een snellere bestemming (SSD) worden overgedragen, zal de maximaal behaalbare overdrachtssnelheid beperkt worden door de bronschijf.

Een andere factor die vaak bijdraagt aan trage prestaties heeft betrekking op de bestandsgrootte of het bestandstype. De gegevensoverdracht van kleine bestanden verloopt doorgaans trager dan die van grote bestanden.

Dit artikel biedt informatie over bepaalde factoren die de prestaties van een externe schijf kunnen beïnvloeden.

Schrijfcaching inschakelen in Windows

Als u uw externe schijf in Windows gebruikt, kunt u de prestaties verbeteren door schrijfcaching in te schakelen. Voor instructies leest u het artikel Een externe schijf beter laten presteren in Windows.

Snelheid neemt af tijdens de overdracht

Wanneer u gegevens naar uw externe schijf overbrengt, ervaart u aan het begin mogelijk hogere overdrachtssnelheden, de zogeheten burstoverdrachtssnelheid, en merkt u dat die snelheid na verloop van tijd afneemt. Die afname doet zich voor omdat de gegevens eerst naar het cachegeheugen van de doelschijf worden geschreven. Zodra die cache vol is, neemt de snelheid af. Zoals eerder is aangegeven, kunnen ook het bestandstype en de bestandsgrootte de gegevensoverdrachtssnelheden beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld tijdens een overdracht merkt dat de snelheid afneemt, is het mogelijk dat er op dat ogenblik kleine bestanden worden overgedragen terwijl er eerder grote bestanden werden overgedragen.

Interface

Er bestaan vele interfaces. Het is dus van belang dat u weet of uw computer ondersteuning biedt voor de interface van uw externe schijf. Controleer de documentatie van uw computer of neemt contact op met de fabrikant ervan voor meer informatie.
Hieronder vindt u de maximale overdrachtssnelheid van de meest gebruikte interfaces:

Interface

(Gigabit per seconde) Overdrachtssnelheden (Megabyte per seconde)

Thunderbolt 4

tot 40Gb/sof Tot 5000 MB/s

Thunderbolt 3

tot 40Gb/s

of

tot 5000 MB/s

Thunderbolt 2

tot 20Gb/s

of

tot 2500 MB/s

Thunderbolt

tot 10Gb/s

of

tot 1250 MB/s

USB 4

tot 40Gb/s* of Tot 5000 MB/s

USB 3.2 Gen 2×2

tot 20Gb/s*

of

tot 2500 MB/s

USB 3.1 Gen 2

tot 10Gb/s

of

tot 1250 MB/s

USB 3.1 Gen 1

tot 5Gb/s

of

tot 625 MB/s

SuperSpeed USB 3.0

tot 5Gb/s

of

tot 625 MB/s

High-Speed USB 2.0

tot 480 Mb/s

of

tot 60 MB/s

*Opmerkingen:

• USB3.2 Gen 2x2: twee lanes met 10Gb/s.
  • Zowel de computer als het apparaat moeten een snelheid van 40GB/s ondersteunen

Connectiviteit

Als u de beste prestaties wilt behalen, verdient het aanbeveling om de externe schijf rechtstreeks aan te sluiten op uw computer. Adapters, hubs en andere typen uitbreidingsoplossingen kunnen de prestaties van een externe schijf beïnvloeden.
Als de externe schijf over meerdere interfaces beschikt, sluit dan de juiste kabel op de juiste poort aan. Voorbeeld: als een externe schijf uitgerust is met een Thunderbolt 3-poort en een USB-C 3.1-poort, maar u sluit een USB-C 3.1 Gen 2-kabel aan op de Thunderbolt 3-poort van het apparaat, zal de maximale overdrachtssnelheid 10Gb/s zijn. Het is dus belangrijk dat u controleert of de juiste kabel correct is aangesloten.

Kabel

Het verdient aanbeveling om de originele kabel te gebruiken die bij de externe schijf is meegeleverd. Vele kabels van andere leveranciers kunnen andere protocollen gebruiken of van lagere kwaliteit zijn en dit kan de prestaties beïnvloeden of zelfs uw schijf of computer schade toebrengen.

Opmerking: er zijn twee typen Thunderbolt 3-kabels: een actieve en passieve kabel
  • Passieve kabels zijn doorgaans langer en goedkoper en kunnen een topsnelheid van 20Gb/s bereiken.
  • Actieve kabels zijn sneller en duurder, kunnen een topsnelheid van wel 40Gb/s bereiken en zijn verkrijgbaar in verschillende lengten.

Bronnen

Uw computer speelt een belangrijke rol in de prestaties van een externe schijf. Afhankelijk van de hardware van de computer kunnen bronnen mogelijk worden gedeeld met andere onderdelen. Als alle bronnen tegelijk in gebruik zijn, kan dit de overdrachtssnelheden van uw externe schijf beïnvloeden.
Sommige Thunderbolt 3-computers zijn bijvoorbeeld ontworpen met twee PCI-lanes, maar om de snelheid van 40Gb/s te behalen die Thunderbolt 3 toestaat, zijn vier PCI-lanes vereist. Als de computer dus slechts over twee lanes beschikt, is 20Gb/s de maximumsnelheid die kan worden bereikt. De 13-inch MacBook Pro van najaar 2016 is een schoolvoorbeeld van die beperking. Meer informatie hierover vindt u in het artikel Trage prestaties in combinatie met MacBook Pro van najaar 2016. Bovendien zijn sommige Dell Thunderbolt 3-systemen anders ontworpen. Sommige modellen worden uitgerust met twee PCI-lanes en sommige met vier PCI-lanes. Hier vindt u meer informatie hierover.
Wanneer u grote bestandsoverdrachten uitvoert of de algehele snelheid van de overdracht probeert te maximaliseren, kunt u het best alle overige taken tot een minimum beperken. Hierdoor zal het systeem zich meer kunnen richten op de gegevensoverdracht en dit komt de prestaties ten goede.

Bestandssysteem

U kunt de prestaties optimaliseren door uw opslagapparaat te formatteren in overeenstemming met het oorspronkelijke bestandssysteem van uw computer. Als u uw opslagapparaat alleen op een Mac gaat gebruiken, kunt u het apparaat het best formatteren met de schijfindeling Mac OS Extended (Journaled), ook wel HFS+ of APFS genoemd. Voor Windows kunt u het beter formatteren met de schijfindeling NTFS.  Als u uw apparaat zowel op een Mac als een pc gebruikt, kunt u het apparaat het best formatteren met de schijfindeling exFAT. Mogelijk krijgt u dan wel niet de beste overdrachtssnelheid omdat die schijfindeling voor beide besturingssystemen niet het geoptimaliseerde bestandssysteem is. Voor meer informatie over hoe u uw opslagapparaat dient te formatteren, leest u het artikel Uw harde schijf formatteren

Bron en doel

Als de gegevensoverdracht afkomstig is van een bronschijf die trager is dan uw externe schijf, zal dit zich uiten in een lagere overdrachtssnelheid omdat deze beperkt wordt door de tragere schijf. Wanneer bovendien uw opslagruimte bijna vol is, kan ook dit aanleiding geven tot tragere prestaties.

HDD's en SSD's

Er bestaan verschillende typen externe schijven. Sommige worden gemaakt met traditionele draaiende harde schijven (HDD's) en sommige worden gemaakt met een snellere technologie: solid-state-schijven (solid state drives of SSD's). De apparaten worden uitgerust met verschillende typen interfaces. De prestaties van een externe schijf worden dus onder andere bepaald door de gebruikte technologie om gegevens op te slaan en het type interface waarmee het apparaat is uitgerust.
Zie hieronder voor de hoofdkenmerken van elke technologie:

HDD
HDD's bevatten bewegende onderdelen met een of meer schijfplaten, koppen, en andere componenten en slaan gegevens op de schijfplaten (harde schijven) op. HDD's worden gemaakt in twee vormfactoren, 3,5-inch en 2,5-inch, en met verschillende rotatiesnelheden, variërend van 5400 tot 7200 rotaties per minuut (RPM). De meest recente HDD's maken gebruik van een SATA-aansluiting.

SSD
In tegenstelling tot HDD's bevatten SSD's geen bewegende onderdelen, maar wel NAND-flashgeheugen dat snellere prestaties, betrouwbaarheid en een geruisloze werking biedt. Aangezien er verschillende typen flashgeheugen zijn, zijn de prestaties van een SSD afhankelijk van het type flash dat is gebruikt. Na verloop van tijd kunnen de prestaties bovendien ook veranderen afhankelijk van de lees/-schrijfhistorie en het type stimulus dat op de schijf wordt toegepast (IO-verzoeken). Meestal geldt de regel: hoe nieuwer de schijf, hoe beter deze presteert. Zie de grote verschillen hieronder tussen de typen flashgeheugen:

Typen NAND-flashgeheugen

Voordelen

Nadelen

SLC

Single-Level Cell

één bit gegevens per cel

Oplossing voor het bedrijfsleven

Snellere prestaties

Meest nauwkeurige manier van gegevens lezen en schrijven.

Lage dichtheid (1 bit per cel)

Laag energieverbruik

Hoge levensduur - cycli ~90.000 - 100.000

Duurste

eMLC

Enterprise Multi-Level Cell

meerdere bits met gegevens per cel

Oplossing voor het bedrijfsleven

Prestaties - sneller dan MLC

Goedkoper dan SLC

Gaat langer mee dan MLC - cycli ~20.000 - 30.000

Geoptimaliseerd voor het bedrijfsleven

Prestaties - trager dan SLC

Hoge dichtheid (2 bits per cel)

MLC

Multi-Level Cell

meerdere bits met gegevens per cel

Oplossing voor consumenten/gaming

Goedkoper dan SLC

Betrouwbaarder dan TLC flash

Prestaties - trager dan SLC

Minder nauwkeurige manier van gegevens lezen en schrijven.

Hoge dichtheid (2 bits per cel)

Hoger stroomverbruik

Lage levensduur - cycli ~10.000

TLC

Triple-Level Cell

drie bits met gegevens per cel

Oplossing voor consumenten

Lage kosten

Prestaties - trager dan MLC

Hoge dichtheid (3 bits per cel)

Lage levensduur - cycli ~3000 -5000

QLC

Quad-Level Cell

vier bits met gegevens per cel

Oplossing voor consumenten

Lage kosten

Prestaties – trager dan alle andere

Hoge dichtheid (4 bits per cel)

Lage levensduur - cycli ~1.000

Meest recente versies van HDD's maken gebruik van een SATA-aansluiting, maar voor SSD's zijn verschillende technologieën beschikbaar. Zie hieronder:

SATA III, ook wel SATA 6Gb/s genoemd, is de derde generatie SATA-interface, en biedt een snelheid van 6Gb/s en overdrachtssnelheid van 600 MB/s.

PCIe (Peripheral Component Interconnect express) - deze interface wordt voornamelijk gebruikt om computercomponenten zoals videokaarten en RAID-kaarten rechtstreeks aan te sluiten op het moederbord. Sinds kort zijn er echter ook SSD's verkrijgbaar die deze interface gebruiken. Er zijn vele versies van PCIe, maar momenteel worden er SSD's gebouwd die gebruikmaken van de PCIe Gen 3-interface die een bandbreedte van 32GB/s ondersteunt en de Gen 4-interface die 64GB/s ondersteunt in bidirectionele modus.

M.2 - ook wel NGFF (Next Generation Form Factor) genoemd, biedt veelzijdigheid en flexibiliteit omdat het ondersteuning biedt voor SATA III- en PCIe-aansluitingen en in verschillende formaten wordt gemaakt. De meest voorkomende is M.2 2280 en is 80 x 22 mm groot.

NVMe - NVMe (Non-Volatile Memory express) is een protocol dat speciaal is ontworpen voor SSD's en dat de communicatie tussen de controller en de opslagcomponenten mogelijk maakt en zo de prestaties optimaliseert. Deze technologie is verkrijgbaar in verschillende vormfactoren: U.2 die exclusief gebruikmaakt van NVMe, PCIe en M.2. NVMe is ontworpen om het potentieel te verkennen voorbij het punt dat door AHCI (Advanced Host Controller Interface) is bereikt in gebruik met SATA. NVMe verhoogt het vermogen om lees- en schrijfopdrachten tegelijk te ontvangen, waardoor de latentie wordt verlaagd, energie wordt bespaard en, het allerbelangrijkst, de prestaties worden verbeterd.

RAID

Sommige externe schijven beschikken over RAID-mogelijkheden die de prestaties ook kunnen beïnvloeden. RAID 0, bijvoorbeeld, levert normaal gesproken betere snelheden op dan één schijf, maar RAID-1 levert wellicht niet veel echte prestatieverbeteringen op.

Voorbeelden van RAID-configuraties

Standaard-RAID

Modus
Min. aantal schijven
Gegevensbescherming
Fouttolerantie
Prestaties
Lezen        Schrijven
Capaciteit Gebruik

RAID 0

Nee

0 schijven

Hoog

Hoog

RAID 1

Ja

1 schijf

Hoog

Gemiddeld

RAID 5

Ja

1 schijf

Hoog

Laag

RAID 6

Ja

2 schijven

Hoog

Laag

Geneste RAID

RAID 10

Ja

1 schijf per nest

Hoog

Gemiddeld